Perkongsian Video Youtube

JOM KONGSI VIDEO YOUTUBE

Sebarkan ilmu. Tambah manfaat. Naikkan views!

Galeri Video Youtube  ArviaClass adalah salah satu segment di dalam portal ArviaClass, yang bertujuan mengumpul kandungan pendidikan video Youtube secara komprehensif daripada para guru seluruh Malaysia untuk memudahkan pencarian dan penyusunan. Ini termasuk video dari pelbagai subjek untuk Prasekolah, Darjah 1-6, Tingkatan 1-5 & Pendidikan khas. 

Video guru-guru akan diembed secara terus tanpa kami ubahsuai atau diupload ke channel Youtube kami. Oleh itu, semua “Views” dan benefit Youtube akan tetap diperolehi oleh akaun masing-masing. 

Sila isikan maklumat dibawah dengan lengkap.

FAQ

Kami ingin mendapatkan sumbangan guru-guru untuk dengan berkongsi video Youtube untuk memudahkan murid-murid mencari bahan rujukan mereka di satu tempat.

Buat masa ini kami tidak menyediakan sebarang bayaran dalam bentuk wang, tetapi setiap video terpilih akan menerima 1 (satu) unit Arvia Digital Wallet pada masa akan datang. Point akan dikira jumlah keseluruhan dari awal perkongsian.

Ini adalah point digital yang kami sediakan dimana point ini boleh tukarkan dengan perkhidmatan seperti tuisyen atau produk ArviaClass. Point digital ini boleh ditukar milik kepada sesiapa sahaja. Contohnya cikgu boleh hadiahkan pada anak murid cikgu untuk menempah tuisyen dari cikgu-cikgu yang lain.

Sudah tentu. Apabila video Youtube diembed di mana-mana laman web, video views akan tetap dikira, dan jika ada iklan dan cikgu telahpun berdaftar sebagai Youtuber, cikgu akan menerimanya seperti biasa.

Menurut Judge Richard Posner “…As long as the visitor makes no copy of the copyrighted video that he is watching, he is not violating the copyright owner’s exclusive right … His bypassing Flava’s pay wall by viewing the uploaded copy is equivalent to stealing a copyrighted book from a bookstore and reading it. That is a bad thing to do (in either case) but it is not copyright infringement.” 

Berdasarkan “Digital Millennium Copyright Act” DMCA 1998 yang digunapakai oleh Youtube/Google, sesiapa sahaja boleh embed Video Youtube di laman web masing-masing tanpa perlu mendapatkan persetujuan sesiapa. Anda sebagai “content creator” yang perlu berhati-hati dengan bahan berhakcipta terpelihara, dan kami sebagai 3rd-party tidak bertanggung jawab atau dipersalahkan.

Iye, betul tetapi tertakluk pada minimum 20 video yang cikgu buat yang terpilih sahaja. Sijil penghargaan akan dihantar melalui email dalam tempoh sebulan selepas video  terkumpul melebihi 20 unit. 10 penyumbang teratas (berdasarkan bilangan video) setiap bulan akan menerima sijil khas atau hadiah tertentu.

Sebenarnya cikgu hanya perlu edit maklumat di Youtube sahaja kerana Enjin Youtube Arvia kami akan import video-video cikgu berdasarkan playlist yang diberi setiap hari. Bagaimanapun video yang telah diupload ke youtube tidak lagi boleh di edit atau perbaiki. 

Ia merupakan satu sistem canggih yang mampu mengimport video-video dari playlist tertentu dan mendapatkan maklumat seperti tajuk, deskripsi, tarikh video dimuat naik dan thumbnail. Ia juga mampu mengimport setiap hari secara otomatik.

Sebenarnya itu sahaja yang cikgu perlu lakukan, kerana Enjin Youtube Arvia akan beroperasi setiap hari untuk mengimport video-video baru secara otomatik dan dimasukkan didalam ArviaClass.

Untuk tujuan kami, ini tidak digalakkan, kerana video tersebut mungkin telah diimport oleh tuan punya video masing-masing dan akan menimbulkan kekeliruan pada murid-murid dengan duplikasi.

Semua video pengajaran sesuai samaada pengajaran, teknik menjawab soalan, experimen atau aktiviti luaran. Bagaimanapun kami sarankan durasi video hanya dalam tempoh 5-15 min sahaja.

Tidak, galeri video Youtube merangkumi video-video-berkaitan untuk prasekolah, sekolah rendah, sekolah menengah dan pendidikan khas. Bagaimanapun buat masa ini, segment kelas berstruktur hanya untuk sekolah menengah sahaja.

Kami percaya semua cikgu boleh menyumbang pada pembangunan kandungan ArviaClass mengikut kemampuan dan kadar komitmen masing-masing. Jika hanya sekadar nak kongsi video Youtube sahaja pun sudah memadai, dan masih layak menerima Arvia digital point.