4 Langkah Asas Merangka Kelas Berstruktur Untuk Tujuan Korporat

Menyediakan kelas berstruktur dalam talian adalah sebuah alternatif kepada perlaksanaan pengajaran secara langsung bersama pelajar. Berbekalkan sekali rakaman sebelum dilengkapkan dengan nota dan kuiz, para pelajar boleh mengakses kelas pada bila-bila masa sekali gus menjimatkan masa berharga anda.

Pendekatan ini bukan hanya berguna dalam konteks guru dan pelajar sekolah, ianya juga amat sesuai di peringkat korporat. Syarikat atau organisasi yang ingin menjalankan kursus atau latihan yang mempunyai kandungan yang tetap dan berulang boleh menggunakan kaedah ini. Anda tidak perlu melakukannya berulang kali kerana pelatih hanya perlu mengikuti kelas berstruktur yang telah disediakan.

Berikut adalah 4 langkah asas untuk merangka kelas berstruktur untuk tujuan korporat.

1. Tetapkan objektif yang jelas

Pastikan anda mempunyai tujuan yang jelas untuk membuat kelas berstruktur berbanding dengan kelas secara langsung. Sebagai contoh, syarikat ingin menjalankan proses onboarding untuk pekerja baru. Sekiranya syarikat anda anda berkembang pesat, anda juga ingin mempertimbangkan cara untuk meningkatkan kaedah latihan anda.

Sekiranya timbul situasi di mana agak mustahil untuk mengumpulkan semua pekerja di lokasi fizikal yang sama, jadi kelas berstruktur dalam talian memudahkan semua pekerja yang terlibat untuk menjalani kursus tersebut bila-bila masa di mana sahaja. Namun perlu diingat, kandungan kursus harus sentiasa malar segar supaya anda tidak perlu mengemas kini terlalu kerap.

2. Kenal pasti sasaran anda

Siapa yang akan mengikuti kursus dalam talian ini dan apa yang mereka harapkan setelah selesai mengikuti kursus? Penting untuk menentukan perkara ini dengan jelas sejak awal, supaya anda dapat membuat kandungan yang relevan dan menarik.

Sebagai contoh, jika latihan itu hanya untuk pekerja semasa di syarikat anda, anda boleh menganggap mereka sudah mempunyai pengetahuan asas. Dalam kes ini, anda tidak perlu memberikan banyak latar belakang atau maklumat umum. Dengan memahami audiens anda, anda dapat memastikan kandungan kursus adalah ringkas dan tepat.

3. Sediakan rangka kursus secara sistematik

Seperti di ArviaClass, kelas berstruktur dibahagikan kepada topik dan bab. Dalam erti kata yang lebih mudah, bayangkan seperti bab dalam buku atau ceramah. Cerakinkan isi utama kursus dengan lebih jelas dan terjemahkan dalam bentuk garis masa yang besar.

Sebaik sahaja anda mempunyai garis masa yang jelas, anda perlu merancang skrip atau isi penting dalam bentuk poin. Rancang juga bagaimana persembahan anda; samada melalui kuliah teks, persembahan slaid, atau video. Sediakan bahan dan sumber tambahan apa yang anda perlukan sebagai bahan bantu mengajar.

4. Jadikan kursus anda lebih praktikal

Bagi orang dewasa, penting untuk dapat mengaplikasikan apa yang dipelajari. Fikirkan bagaimana untuk memastikan kadar keterlibatan mereka di tahap yang tertinggi. Hal ini boleh dicapai dengan meberi mereka peluang untuk menggunakan kemahiran dalam pekerjaan dengan segera. Saya mengesyorkan untuk masukkan sekurang-kurangnya satu aktiviti praktikal dalam setiap bahagian kursus untuk membantu pelajar menerapkan apa yang mereka pelajari — ini boleh berupa latihan, kuiz, atau tugas lain.

Sistem penyediaan kelas berstruktur di ArviaClass mempunyai fungsi mesra aplikasi praktikal ini. Fungsi ini membolehkan anda memberikan soalan dalam pelbagai bentuk, tetapkan gred lulus dan letakkan had masa menjawab. Bukan itu sahaja, anda juga dapat memberikan penyelesaian kepada pelajar yang bertanya di ruangan QnA secara langsung ataupun menerusi ruangan ‘Resources’.

Leave a Reply

Nullam eget felis

Do you want a more direct contact with our team?

Sed blandit libero volutpat sed cras ornare arcu dui. At erat pellentesque adipiscing commodo elit at.